Kur universi u formua gjatë Big Bengut 13.8 miliardë vjet më parë, reaksionet e para kimike të pasojave formuan molekulat e para. Molekula e para ishin thelbësore për të ndihmuar në formimin e gjithçkaje që ne e njohim, por ato gjithashtu mungojnë. Edhe pse HeH+, hidridi i heliumit, është propozuar prej vitesh si molekula e parë, shkencëtarët nuk kanë gjetur asnjë dëshmi të ekzistencës së saj në hapësirë, deri tani.

Gjetjet u botuan të mërkurën në revistën Nature. Pas Big Bang, HeH + u formua në një lidhje molekulare, kur atomet e heliumit dhe protonet u bashkuan. Më vonë, u shpërbënë në molekula hidrogjeni dhe atome heliumi. Të dy elementët janë me tepri në të gjithë universin, me hidrogjenin që mban vendin e parë dhe heliumin në vendin e dytë. Shkencëtarët ishin në gjendje të demonstronin molekulën jon në një laborator në vitin 1925 dhe e studiuan atë, gjë që ndezi kërkimet përgjatë dekadave për HeH + në hapësirë.

“Kimia e universit filloi me HeH +. Mungesa e provave të ekzistencës së saj në hapësirën ndëryjore ka qenë një dilemë për astronominë për një kohë të gjatë,”-tha Rolf Güsten, autor i studimit dhe astronom në Institutin Max Radiock për Radio-Inxhinierinë. Studiuesit përdorën SOFIA, Observatori Stratosferik për Astronomi Infrakuqe, një avion Boeing modifikuar që mbante një teleskop që mund të fluturonte mbi atmosferën më të ulët.

Një spektrometër me rezolucion të lartë i quajtur GREAT në SOFIA zbuloi molekulën në nebulan planetare NGC 7027. “Zbulimi i HeH + është një demonstrim dramatik dhe i bukur i tendencës së natyrës për të formuar molekula,”-tha David Neufeld, bashkëautor i studimit dhe profesor në Departamentin e Fizikës dhe Astronomisë në Universitetin Johns Hopkins.