Dy nisje të suksesshme të raketave në Norvegji të premten kanë lënë vendasit të habitur, të hutuar dhe të frikësuar nga një shfaqje e pabesueshme e dritës artificiale në qiell.

Pas dy pikave portokalli nisur përmes ajrit, u zgjeruan retë me ngjyra të ndezura dhe dritat shumëngjyrëshe u shfaqën papritmas por ky nuk ishte një sulm alien, si edhe sugjeruan disa persona.

Në vend të kësaj, raketat ishin pjesë e (Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment) një eksperiment i financuar nga NASA për të mësuar rreth rrjedhjes së grimcave në jonosferë.

Dy raketa u dërguan në qiell, nga Qendra Hapësinore Andøya në veri të Norvegjisë.

Aurorat janë një produkt i dukshëm i goditjeve si grimca të ngarkuara nga hapësira e copëzuar në Tokë. Erërat në rajonet e jonosferës i lëvizin këto grimca, dhe ndonëse kjo erë vertikale është një pjesë jashtëzakonisht e rëndësishme e atmosferës sonë, ne aktualisht nuk dimë shumë për mënyrën se si funksionon.

Sipas NASA-s, raketa AZURE ka matur densitetin dhe temperaturën atmosferike dhe një përzierje e barium dhe stronciumit, një kombinim që jonizohet kur ekspozohet ndaj dritës së Diellit.

“Këto përzierje krijojnë re të gjalla që lejojnë kërkuesit të ndjekin rrjedhën e grimcave neutrale dhe të ngarkuara”, shpjegoi ekipi i NASA-s.

“Gjurmuesit do të lëshohen në lartësi (114 deri në 250 kilometra) të larta dhe nuk paraqesin rrezik për banorët në rajon”.

Retë u gjurmuan më pas për të matur erërat dhe rrjedhën e grimcave të shpërndara me ngjyra të ndezura.

Faqja e internetit të Norvegjisë së lajmeve VOL shpjegoi se policia mori shumë raporte për dritat dhe Michael Theusner, i cili kapi një skedar të filmimeve gjatë regjistrimit të dritave veriore, shpjegon se edhe ai ishte pak nervoz në lidhje me idenë e UFO-ve.

Kjo është vetëm e para e tetë misioneve të raketave që do të lançohen në Norvegji gjatë dy viteve të ardhshme.