Gjenerali i lartë i Shteteve të Bashkuara tha ditën e sotme se ushtria kineze po përfitonte nga puna që Alphabet Inc’s Google po bën në Kinë, ku gjiganti i teknologjisë ka gjithnjë e më shumë prezencë.

“Ushtria kineze po përfiton në mënyrë indirektë nga puna që Google po bën në Kinë” -tha gjatë një seance të Komitetit të Shërbimeve të Armatosura të Senatit Joseph Dunford, kryetari i shefit të Shtabit të Përgjithshëm Detar.”

“Ne e shikojmë me shqetësim të madh kur partnerët e industrisë punojnë në Kinë duke e ditur se ka një përfitim të tërthortë.

Sinqerisht, termi “indirekt”nuk mund të jetë një karakterizim i plotë i mënyrës se si është, është më shumë një përfitim i drejtpërdrejtë për ushtrinë kineze”, tha ai.

Vitin e kaluar Google tha se nuk po konkurronte më për një kontratë informatike prej 10 miliardë dollarësh me Departamentin e Mbrojtjes të SHBA-së, pjesërisht për shkak se udhëzimet e reja etike të kompanisë nuk përputhen me projektin.

Në qershor, Google tha se nuk do të rinovonte një kontratë për të ndihmuar ushtrinë amerikane të analizojë imazhet e avionëve kur skadojnë skadon, pasi kompania kërkoi të çlirojë një trazirë të brendshme mbi marrëveshjen.

Ligjvënësit dhe punonjësit e Google kanë ngritur shqetësime se kompania do të pajtohet me politikat e censurës dhe mbikëqyrjes së Kinës në internet nëse ai hyn në tregun e motorëve të kërkimit të kombit aziatik.

Shefi Ekzekutiv i Google, Sundar Pichai tha se kompania ka investuar në Kinë për vite me radhë dhe ka në plan të vazhdojë ta bëjë këtë, por se po vazhdojnë të punojnë me qeverinë amerikane për projektet në kujdesin shëndetësor, sigurinë kibernetike dhe fusha të tjera.