Viti 2018 kurorëzoi një vit të suksesshëm për sektorin e turizmit në Shqipëri. Sipas raportit të fundit të INSTAT, përgjatë 11-mujorit të vitit 2018, Shqipërinë e vizituan 5.6 milionë turistë, shifër kjo 16,2% më e lartë se në të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Në këtë periudhë, shtetasit nga Kosova zunë vend kryesore, me 36%, ose me rreth 2 milionë persona, të cilët kishin për destinacion kryesor qytetin bregdetar të Durrësit, ndërsa turistët nga Maqedonia shënuan 640 mijë hyrje në vendin tonë, ose 11.3% të totalit. Referuar të dhënave të INSTAT, në vendin e tretë, renditen grekët, me 498 mijë hyrje, ose 8.8% të totalit. Italianët janë në vend të katërt, me 408 mijë hyrje ose 7.2% të totalit. Duke vijuar me vizitorët malazezë me 330 mijë hyrje, ose gati 6% të totalit.

Në 11-mujorin e 2018-s, ndër vendet me hyrjet më të larta të shtetasve në Shqipëri, Polonia ka pasur rritjen më të madhe, 34,5%. INSTAT shton se 2.7 milionë të huaj kanë ardhur për turizëm në 11-mujorin e vitit 2018, ose rreth 48% e totalit, me rritje 17% në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Përpos fluksit në rritje të turistëve me shtrirje gjeografike nga vende të shumta të botës, ky vit për sektorin e turizmit shënoi rritjes të standardeve të shërbimit, shtim të qendrave të akomodimit bashkëkohore dhe më shumë të ardhura për biznesin dhe ekonominë në përgjithësi.

Lër një koment

Please enter your comment!
Please enter your name here