‘Akullore si dikur’ është festa e kulinarisë që ka zbritur në Shëtitoren e Durrësit. Mijëra qytetarë dhe pushuës të këtij qarku, kanë shijuar produktin tipik të Durrësit, në një panair në hyrje të Vollgës, vendin symbol të këtij qyteti. Pushuesit e huaj janë njohur dhe kanë shijuar produktin karakteristik të prodhuar në mënyra të ndryshme, pa humbur shijen tipike të akullores së famshmë të qytetit bregdetar. Vetë prodhuesit e kanë vlerësuar nismën, si një gjetje e promovimit të produktit të tyre.

I pranishëm ishte Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, Kryetari i Bashkisë së Durrësit, Vangjush Dako, deklaruan se festa e akullores që bëhet për herë të parë këtë sezon, do të përsëritet sërish gjatë muajit gusht. Nuk do të jetë e vetmja, në gjithë bregdetin e Durrësit turistët, do të vijojnë të shijojnë produktet shqiptare, për të marrë nga këto pushime shijen tradicioanale të vendit tonë, bashkë me mikpritjen e Smile Albania.

“Tradita e festës sot ka zbritur në Durrës, e kemi thënë shpesh që ky sezon do të jetë i mbushur me aktivitete dhe sot e kemi zgjedhur Durrësit për të organizuar së bashku me Bashkinë këtë aktivitet, panairin e akullores apo një konkurim të shumë kompanive tradicionale dhe të reja që po prodhojnë akullore në Durrës dhe jo më kotë siç e tha dhe kryetari akullorja është një nga simbolet e qytetit dhe pa dyshim që kemi bindjen që të gjithë turistët që vizitojnë jo vetëm qytetin e Durrësit por dhe gjithë zonat përreth mund të vijnë në shëtitoren e Durrësit në ditët e organizimit të këtij panairi, mund të shijojnë traditën durrsake”, tha Ministri Klosi.

Ky tur zhvillohet që turistët të kenë mundësi më shumë për të shijuar sezonin turistik, dhe Klosi theksoi se “e kemi bërë për të promovuar festat e traditës dhe traditën e festës së bashku me rinjtë e rrjetit smile, pasi do të donim që kjo verë të jetë e pa harrueshme për të krijuar tradita të cilat kemi shumë bindje që do të vazhdojnë edhe më tej në qytetin e Durrësit dhe kudo edhe në Shqipëri”. Festa do të organizohet edhe dy herë të tjera në Durrës por nuk do të jetë e vetmja, ka organizime në zonën e hotelerisë së turizmit në Golem si dhe në Gjirin e Lalzit. Bashkia e Durrësit dhe gjithë pushuesit në këtë zonë do të kenë ditë të ndryshme, festa të ndryshme, që dëshmojnë traditën e kësaj treve.

“Ne kemi organizuar një festë që duam ta kthejmë në një festë traditë sepse është viti i parë që e organizojmë, është festa e akullores nuk e kemi zgjidhur rastësisht sepse qyteti i Durrësit ka një aset të madh, familjen Bllaca, të cilët janë të parët në Shqipëri që kanë prodhuar akullore dhe këtë traditë, këtë trazhëgimimi duam që ta hapim dhe ta zgjerojmë në të gjithë qytetin e Durrësit dhe turistët vijnë dher të shijojnë këtë tradicion të këtij qyteti. Eshtë viti i pare, po brenda këtij viti do të organizojmë dhe tre festa të tilla po me emrin akullore. Festën e akullores, tashmë të titulluar dhe do ta bëjmë një traditë dhe do ta mbështesim në të gjitha vitet e ardhshme si një aset për qytetin, si një festë tradicionale në fushën e kulinarisë së qytetit të Durrësit”, tha kreu I Bashkisë së Durrësit, Vangjush Dako.