Banka kryesore e Italisë UniCredit dhe dy filiale kanë rënë dakord të paguajnë 1.3 miliardë dollarë autoritetet amerikane për të zgjidhur hetimet për shkelje të sanksioneve të Shteteve të Bashkuara kundër Iranit dhe vendeve të tjera.

Banka kishte rezerva përtej zgjidhjes dhe si rezultat ka 300 milionë euro pas tatimit në fitime shtesë në tremujorin e parë. Raporti i tij Core Tier 1 – një tregues i fuqisë financiare, do të rritet me rreth 8.5 pikë bazë. Banka do të raportojë rezultatet e tremujorit të parë në 9 maj .UniCredit ra dakord të mbajë një konsulent të pavarur për të vlerësuar përmirësimet e tij dhe programin e pajtueshmërisë, si pjesë e vendbanimeve të saj me Rezervën Federale dhe Departamentin e Shërbimeve Financiare të Nju Jorkut.

Banka gjermane gjithashtu maskoi transaksionet midis viteve 2002 dhe 2011, pjesërisht duke hequr fjalët si Sudani dhe Teherani nga mesazhet e pagesave në institucionet financiare të Nju Jorkut. Një bankë tjetër përveç UniCredit është penalizuar nga autoritetet e SHBA dhe Manhatanit gjatë dekadës së kaluar për shkelje të sanksioneve.

BNP Paribas SA e Francës u deklarua fajtor më 2014 dhe pagoi një rekord prej $ 8.9 miliardë. Bankat e tjera u vendosën me dënime shumë më të ulëta dhe marrëveshjet e shtyra të prokurorisë, duke përfshirë ING Bank me bazë në Amsterdam, që pagoi 619 milionë dollarë në vitin 2012 dhe Credit Suisse Group AG me qendër në Zyrih, e cila pagoi 536 milionë dollarë në vitin 2009.

Burimi:Reuters