Kryeministri Edi Rama ka dhënë së fundmi një intervistë për median serbe “TV Pink”.

“Unë kam menduar gjithmonë dhe ende besoj se serbët dhe shqiptarët mund të bëjnë për Ballkanin çfarë bëri Franca dhe Gjermania për Evropën. Unë besoj fuqimisht se ne i detyrohemi brezave të rinj”, tha Rama.

Ai ka shpjeguar se nuk ka folur kurrë për të ashtuquajturën “Shqipëria e Madhe”, por shqiptarët e Shqipërisë dhe ata të Kosovës janë vëllezër dhe duhet të bashkohen pasi i shërben rrugës drejt BE-së.

“Shqipëria e Madhe është një term që është krijuar, promovuar, dhe komentuar nga ata që janë në anën tjetër të llogores gjatë historisë së luftës.

Nuk ka Shqipëri të Madhe në asnjë romanticizëm shqiptar, as në Rilindjen, as para as pas.

Ekziston një ide e qartë se ne jemi vëllezër që tani jetojnë në dy vende të ndryshme dhe se ne duhet të bashkohemi.

E pashë atë bashkim si pjesë e rrugës sonë drejt BE-së dhe nëse ka diçka të madhe, është një BE e madhe – tha Rama.

Në artikull shkruhet se duke folur për tarifat e vendosura nga institucionet e Prishtinës mbi produktet serbe, ai tha se kjo nuk ishte një masë tregtare, por një britmë politike.

“Unë e mbështeta pezullimin që propozoi si presidenti francez Emanuel Macron dhe kancelarja gjermane Angela Merkel që gjërat të shkojnë më tej.

Kjo është diçka që duhet të ishte bërë, pikërisht sepse mundësia ishte atje (Berlin).

Natyrisht, tarifa do të ndikojë nëse nuk ndodh asgjë “, tha Rama, duke shtuar se ishte i vetëdijshëm se nuk ishte e lehtë për t’u kuptuar nga pala serbe.

Duke folur për Samitin e Berlinit të BE dhe vendeve të rajonit, Rama tha se ajo që ai priste nuk ishte asgjë më shumë se ajo që morëm.

“Është shumë e rëndësishme që të dy Merkel dhe Makron e organizuan sepse kjo tregon vëmendje të veçantë dhe një vullnet të caktuar, të angazhohen për çështjet e bashkëpunimit rajonal dhe të përqendrohen në një prej çështjeve më të rëndësishme dhe komplekse të kohës sonë, atë të dialogut midis Kosovës dhe Serbisë,”, tha Rama.

Siç shtoi ai, mund të jetë pritur që samiti të zgjidhë të gjitha problemet, por ai nuk e bëri.

“Në të njëjtën kohë, mendoj se samiti ishte shumë i frytshëm sepse krijoi një sprovë të re dhe një detyrim për të pasur një ribashkim më 1 korrik në Paris. Kjo është shumë e rëndësishme” – tha Rama.

I pyetur të komentojë mbi atë që ai e tha publikisht se Ramush Haradinaj ka gënjyer në lidhje me presionet për të shfuqizuar taksën mbi produktet serbe, Rama tha se ai mbështeti pezullimin.

“U etiketova se bëra diçka të keqe – në të dy anët. Kjo është mënyra se si miqtë e mi Ramushit dhe të tjerë u caktuan në Beograd. As Kancelari as presidenti francez, nuk kërkojnë shfuqizimin e taksës, por për të pezulluar dhe për të hapur mundësi të reja, një kapitull i ri të dialogut. Gjermania dhe Franca kanë premtuar të marrin pjesë drejtpërsëdrejti dhe të jenë më të përfshira se më parë – tha Rama.