Debati në parlamentin maqedonas për ndryshimin e emrit të vendit u shty përsëri nga momenti që kryeministri Zoran Zaev u përpoq të merrte shumicën e kërkuar.

Debati duhej të vazhdonte në orën 13:00 (1200 GMT), por Zaev ende po negocion detajet e katër ndryshimeve kushtetuese të propozuara me ligjvënësit e një partie të vogël shqiptare, BESA.

Më e rëndësishmja nga katër amendamentet në tabelë përpiqet të riemërojë republikën ish-Jugosllave në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Ndryshimi i emrit u pajtua me Greqinë në një përpjekje për t’i dhënë fund një mosmarrëveshjeje të vjetër. Athina pohon emrin Maqedoni dhe trashëgiminë e saj historike për krahinën e tij të lashtë veriore dhe ka bllokuar Shkupin nga organizatat ndërkombëtare si NATO dhe BE.

Mbështetja e dy përfaqësuesve të BESA është vendimtare për Zaevin, i cili ka nevojë për dy të tretat e shumicës së 120 ligjvënësve për të nënshkruar marrëveshjen me Greqinë. BESA dëshiron një njohje më të fortë për bashkatdhetarët e tyre të integruar në kushtetutë.

“Numri i ligjvënësve që mbështesin ndryshimin do të njihet në kohën e votimit, ne do të shohim kur do të paraqitet amendamenti i parë dhe për momentin nuk mund të them nëse kemi 80 ligjvënës”, u tha ai gazetarëve.

Nuk është e qartë se kur do të zhvillohet votimi, edhe pse afati i fundit i 15 janarit është vendosur.

Zaev dhe homologu i tij grek, kolegu i krahut të majtë Aleksis Cipras, ranë dakord në qershor se Maqedonia do t’i shtonte titullin gjeografik “e veriut” emrit të saj.

Lër një koment

Please enter your comment!
Please enter your name here