Tashmë në vitin 1978, rrufeja u zbulua në Jupiter për herë të parë. Por vetë këto ditë është mësuar se pse kjo ndodhte.

“Pa marrë parasysh se në çfarë planeti je, rrufe gjithmonë do të  sillen si radiotransmetuese – ato dërgojë valët e radios si ato dalin nëpër qiell,” tha Shannon Brown, një nga studiuesit e misionit Juno.

“Para Jupiterit, të gjitha rrufetë e regjistruara ishin të kufizuara në vëzhgime optike ose sinjale nga spektri i kilohertz, pavarësisht nga një kërkim në rangun e megahercit. Ka pasur shumë teori pse ky ishte rasti, por asnjë nuk është provuar deri tani. “Jupiteri u pajis me këtë rast nga studiuesit me mjete matëse veçanërisht të ndjeshme ( Mikrovalë Radiometër – MWR). Ata zbuluan se rrufetë në Jupiter janë shumë të ngjashme me ato të Tokës. “Nga të dhënat e tetë fluturimeve tona të para të Jupiterit, MWR regjistroi 377 bulona rrufe . Ato u regjistruan në të dy megahercit dhe gamën e gigahercit”, thotë Brown. Ndonjëherë, u regjistruan deri në katër rrufe për sekondë.

Ngjashëm, por jo plotësisht e njëjtë

Një shpjegim i mundshëm përse Juno e gjeti atë, e jo shumë sonda të tjera hapësinore para tij, mund të jetë orbita e devijuar. Sondat e hershme të hapësirës kanë qenë kryesisht në rrethin e Jupiterit, ose edhe ishin larg tij.

Edhe pse rrufetë janë shumë të ngjashme me ato të Tokës, ka edhe dallime të rëndësishme. Ka shumë aktivitete rreth Poleve të Jupiterit, por pothuajse asnjë rreth ekuatorit. “Kjo është gjithashtu për shkak të faktit se Jupiter është pesë herë më larg nga dielli si toka./e.e