Nëse keni qenë vazhdimisht aktiv në rrjetet sociale kohët e fundit, mund të keni vërejtur se kalifornianët janë mrekulluar nga pamjet fantastike të fluturave, që fluturojnë në veri në masë përmes shtetit.

Por është gjithashtu një pamje e bukur dhe e rrallë në një botë ku insektet po zhduken më shpejt se kurrë më parë. Ekspertët thonë se një migrim i tillë nuk ka ndodhur prej vitit 2005.

Pra, çfarë po ndodh?

Në kundërshtim me atë që disa njerëz po postojnë, këto nuk janë flutura monarke: ata janë flutura të pikturuara. Dhe kjo është pjesë e migrimit të tyre vjetor në Amerikë.

Çdo dimër, këto flutura të pabesueshme me ngjyra të ndritshme kalonin në shkretëtirat kaliforniane dhe meksikane përpara se të shkonin në veri për verë dhe udhëtojnë 25 milje në orë (40 kilometra në orë) dhe mezi sa ndalen.

Por, ndonëse ky migrim është një ngjarje vjetore, ky vit është shumë i veçantë për Kaliforni.

Ekspertët thonë se shteti nuk e ka pasur këtë sasi të madhe fluturash që nga viti 2005, kur 1 miliardë flutura shumë ngjyrëshe fluturuan në qiellin e tyre në veri.Në Evropë migrimi është edhe më epik, ku fluturat plot ngjyra fluturojnë 7.500 milje ose 12.000 kilometra dhe kalojnë Saharën.

Për fat të keq, ne nuk mund të shohim këtë lloj shpërthimi të fluturave në vitet e ardhshme.