Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç ka deklaruar se që nga viti 2014 kur u bë kryeministër zgjodhi rrugën e shërimit dhe përparimit të Serbisë.

Sipas tij sot, këto rezultate janë të dukshme, por jo superlative pasi ende ka shumë për t’u bërë.

Vuçiç ka deklaruar se do të vazhdojë të merret me çështje të vështira, kyçe dhe kontradiktore për të ardhmen e Serbisë.

“Kjo është zgjidhja për Kosovën. Nuk ka zgjidhje të thjeshtë, as nuk do të ketë. Ata mund të na premtojnë të jemi shumë seriozë, të përgjegjshëm dhe sipërfaqësorë, gjë e cila nuk është në mungesë. Për fat të keq, shqiptarët me një pëlqim të heshtur ose pa një kundërshtim të qartë nga BE-ja, nuk përmbushën detyrimin e vetëm , që është krijimi i Asociacionit”, ka thënë Vuçiç.

Vuçiç në një konferencë për media ka thënë se në marrëveshjen e Brukselit, Asociacioni është që propozon komandantin e policisë në veri, ku Prishtina duhet të zgjedhë një prej katërve.

“Sipas planit të veprimit, ne nuk mund të arrijmë këtë dhe Prishtina emëron komandantin. Ekzistojnë shumë të drejta për shkak të të cilave na është mohuar shkelja e Marrëveshjes së Brukselit, e cila u nënshkrua me paradën e BE-së”, ka shtuar Vuçiç.

“Serbia e bën të vetën por është një rrezik nga aksionet e njëanshme të Kosovës, në mënyrë që të ketë zgjidhje përfundimtare në veri të Kosovës pasi mund të hyjë në veri dhe të marrë objektet vitale. Prandaj, këshilla dhe politika e Serbisë është që të punojmë shumë dhe të ndjekim ngjarjet, që të zgjedhim momentin që përputhet me interesat tona, pra nuk mund të garantojmë ruajtjen e paqes, stabilitetit e të mos rrezikojmë sigurinë e popullit tonë”, ka shtuar Vuçiç.

Vuçiq ka deklaruar se pozicioni i tij si president është i qartë dhe se zgjidhja për Kosovën është e domosdoshme për serbët, e që sipas tij për këtë ka disa arsye.

“Së pari ne kemi nevojë për paqe midis serbëve dhe shqiptarëve, duke krijuar siguri për qytetarët tanë dhe që ata të zgjedhin më të mirën e tyre. Nën dy, duhet të kënaqemi plotësisht me faktorët ekonomik në vend, të cilat mundohen të qëndrojnë në duart e këmbët e veta. Nën tre, do të korrigjonim numrin e investimeve të huaja dhe imazhi i Serbisë do të ishte shumë më i mirë. Ekziston edhe një çështje e demografisë. Nëse nuk e zgjidhim çështjen e Kosovës, do të kemi një milion njerëz më pak në 2050 sesa nëse nuk do të zgjedhim këtë. Është optimizmi i kombit, besimi në të ardhmen”, ka thënë Vuçiç.

Sipas tij pak njerëz në Serbi duan një zgjidhje kompromisi.

“Për disa ne jemi tradhtarë dhe disa të tjerë pohojnë se ne kemi një strategji të luftës. Nuk ka fitore në këtë biznes, por ka një të ardhme, nëse nuk mund ta bëjmë atë të gjithë të tjerët të cilët janë të përzier në mënyrë të ndryshme duhet të pyeten, se a kemi më pak interes ne apo shqiptarët. Ne duhet të flasim për këtë, por nuk po i lutemi sa kinezëve as amerikanëve”, ka përfunduar Vuçiç.