Zëdhënësja e Komisionit Europian, Natasha Bertaud, ka komentuar votimin e parlamentit holandez për kthimin e regjimit të vizave për Shqipërinë, ku duke iu pergjigjur interesit te gazetarit, ka hedhur poshte pretendimin e populisteve te Holandes, duke u shprehur se Shqiperia i permbush kushtet per liberalizimin e vizave, ndaj nuk ka heqje vizash.

Kete KE e thote nderkohe qe thekson se  eshte ai institucion qe e merr vendimin per vizat dhe jo Holanda.

Me poshte pyetja-pergjigja: 

Gazetari: “Do të doja të dija nëse Komisioni është i vetëdijshëm për votimin që u mbajt në Parlamentin holandez më 11 prill, duke kërkuar nga qeveria holandeze që t’i kërkojë Komisionit të pezullojë regjimin pa viza për Shqipërinë? Parlamenti po i kërkon qeverisë hollandeze të kërkojë që të aktivizohet mekanizmi i pezullimit. Kështu që unë do të doja të dija nëse e keni pranuar këtë kërkesë dhe nëse kjo është një mundësi, nëse jeni duke marrë parasysh pezullimin e udhëtimit pa viza për Shqipërinë dhe / ose vendet e tjera “.

KE: “Faleminderit. Po, Komisioni është i vetëdijshëm për mocionin që kaloi dje në parlamentin hollandez, por ekziston një procedurë e veçantë për mekanizmin e pezullimit të vizave dhe deri më sot nuk kemi marrë njoftime nga asnjë shtet anëtar që kërkon pezullimin e vizës për çdo vend që përfiton nga udhëtimi pa viza.

Natyrisht, duhet që Komisioni të marrë një njoftim të tillë, do ta analizojmë me kujdes, do ta vlerësojmë atë dhe do të përcaktojmë nëse është e nevojshme veprimi, në përputhje me procedurën shumë specifike për mekanizmin dhe bazuar në të gjitha të dhënat dhe duke marrë parasysh specifikat rrethanat.

Së fundmi, po te shihni raportin më të fundit të Komisionit Eurpian  dhe vlerësimin e standardeve për liberalizimin e vizave (dhe në masën në të cilën ato janë duke u përmbushur nga vendet e Ballkanit Perëndimor pa viza) që ne publikuam në dhjetor 2018 – vihet re se të gjitha vendet, duke përfshirë Shqipërinë, vazhdojnë të përmbushin të gjitha standardet”