ndaj disa reporterëve dhe gazetarëve nga militantët e Partisë Demokratike dhe Lëvizjes Socialiste për Integrim. Ndër të tjera, UGSH nënvizon: Denoncojme dhunen e ushtruar mbi disa reportere dhe punonjes se medias Deklarate e Unionit te Gazetareve Shqiptare Tirane me 12.05.2019

Unioni i Gazetareve Shqiptare denoncon me force dhunen e ushtruar gjate dites se djeshme, date 11.05.2019 ne menyre te pashembellt mbi disa perfaqesues te mediave te ndryshme, gjate raportimeve per protesten e opozites se vendit. Dhuna fizike mbi reportere dhe operatore te disa mediave si Top Channel, ABC News, Report TV etj, perben nje akt te pandodhur prej kohesh ne praktiken e raportimit te veprimtarive apo aktiviteteve politike ne vend.

Dhuna fizike, agresiviteti verbal dhe sidomos aktet e dhunimit dhe shkaterrimit te mjeteve profesionale te punes nga persona te ndryshem ne mjedise te ndryshme, shpesh edhe te maskuar, gjate kesaj veprimtarie perbejne nje goditje mbi gazetaret dhe mediat e vendit. Fatkeqesisht ne kesi aktesh nuk mungojne edhe individe te veshur me uniformen e policise, çka e ben edhe me shqetesuese situaten. UGSH kerkon nga autoritetet e Policise se Shtetit te identifikojne dhe vene para pergjegjesise ligjore te gjithe personat qe dhunuan gazetaret dhe punonjesit e mediave.

Kerkojme nga autoritetet e drejtesise te hapin procese per seicilin rast dhe te hetojne dhe ndeshkojne ligjerisht personat qe moren persiper dhunimin e perfaqesuesve te medias. Ne te njejten kohe apelojme prane autoriteteve me te larta institucionale dhe shteterore te reagojne energjikisht per ndaljen e klimes agresive dhe te rrezikshme ndaj gazetareve dhe mediave.

U kerkojme drejtuesve te opozites politike te vendit te ushtrojne ndikimin e tyre per garantimin e normalitetit dhe sigurise ndaj çdo gazetari, fotoreporteri dhe operatori ndersa, jane ne krye te detyres per pasqyrimin e veprimtarive dhe aktiviteteve politike ne liri dhe mevetesi te plote. Rikthimi apo riperseritja e dhunes mbi gazetaret eshte akt kriminal mbi gazetaret ne pergjithesi. Sekuenca dhe akte te tilla e kthejne Shqiperine pas dhe e renditin ate nder vendet me demokraci plotesisht te kercenuar.

Unioni i Gazetareve Shqiptare gjate diteve ne vijim do te kerkoje me kembengulje dhe forma te shumta, ndeshkimin e dhunuesve te gazetareve dhe punonjesve te mediave gjate episodeve dhe zhvillimeve te dates 11.05.2019. Per organizaten tone liria dhe siguria e gazetareve pas ngjarjeve te tilla, jane te rrezikuara dhe provokuara si asnje here tjeter. Zyra e Shtypit Unioni i Gazetareve Shqiptare