Nga Sharon Weinberger/

Rreth 50 vjet më parë, personeli ushtarak dhe qeveritar u shpërnda mbi një bazë ushtarake në Jugperëndimin Amerikan, duke kërkuar dëshmi të armëve bërthamore: kabllot treguese, lidhësit dhe mbeturinat e mbetura nga një test atomik klandestin. Gjuetia ishte pjesë e një projekti pak të njohur i parashikuar për të vërtetuar nëse verifikimi në terren i një marrëveshje kontrolli të armëve ishte teknikisht i realizueshëm. Emri i operacionit: Cloud Gap.

Nesër, ndërsa Presidenti i SHBA Donald Trump përpiqet në një samit dramatik në Singapor për të bindur udhëheqësin e Koresë së Veriut Kim Jong Un që të heqë dorë nga armët bërthamore të vendit të tij, një nga pyetjet qendrore do të jetë si të sigurohet se regjimi sekretiv nuk do të mashtrojë. Në vitet 1960, qeveria e SHBA u përball me një pyetje të ngjashme, pasi po vlerësonte një marrëveshje kontrolli të armëve me Bashkimin Sovjetik.

Përgjigjja, siç disa zyrtarë të kontrollit të armëve shpresonin, mund të gjendet në Cloud Gap.

Në konceptimin e tij më të thjeshtë, Cloud Gap ishte një përpjekje për të parë nëse inspektorët mund të gjenin prova të një shkelje të kontrollit të armëve në një zonë të caktuar. Projekti, i filluar në vitin 1963 dhe i drejtuar nga një zyrë e vogël pranë Shtëpisë së Bardhë, përfshinte ushtrime në terren në bazat ushtarake të SHBA, ku një ekip i kuq që luante rolin e sovjetikëve do të fshihte objekte të lidhura me një test bërthamor klandestin dhe një ekip konkurrent do të përpiqej t’i gjente.

Ishte një lloj gjuetie spiunazhi botëror.

Testi natyrisht presupozonte një marrëveshje kontrolli të armëve që lejonte inspektime të hapura në terren, diçka që Bashkimi Sovjetik rezistoi gjatë Luftës së Ftohtë dhe Koreja e Veriut ka gjasa të rezistojë sot.

Por programi, i drejtuar bashkërisht nga Departamenti i Mbrojtjes dhe Agjencia e Kontrollit të Armëve dhe Çarmatimit, u bë objekt talljeje mes ekspertëve bërthamorë të Uashingtonit. Robert Frosch, atëherë një zyrtar i lartë përgjegjës për hulumtimin e monitorimit bërthamor në Agjencinë e Projekteve Kërkimore të Avancuar të Pentagonit, përçmoi të gjithë qasjen.

“Mbaj mend që shihja dokumentet dhe që shaja me zë të lartë”, tha ai në një intervistë disa vjet më parë. “Ishte e mbushur me pyetje si, “Ju keni këtë qytet dhe ka një lëvizje surreptitoze të tankeve dhe artilerisë. … A do jenë në dijeni vëzhguesit me dylbi për këtë?’ Unë kam qenë në shumë qytete. Po të ishit në anën e saktë të qytetit, po. Nëse keni qenë në pjesën e gabuar të qytetit, atëherë jo”.

Për Frosch, përgjigja në pyetjen nëse një verifikim i tillë në terren do të funksiononte ishte i qartë. “Gjithçka më dukej paksa e çuditshme”.

Shqetësimet e Frosch duket se kanë qenë të paktën pjesërisht të vërtetuara. Një raport i shkruar pas një ushtrimi të “Cloud Gap” në vitin 1967 arriti në përfundimin se inspektorët do të kishin vështirësi të dallonin midis mbeturinave nga armët reale dhe kurtheve për zogjtë.

“Aftësitë e inspektorëve për të diskriminuar armët bona fide dhe atyre të rreme bërthamore janë të dobëta”, thuhet në raport.

Stephen Lukasik, i cili gjithashtu punoi për Agjencinë e Projekteve Kërkimore të Avancuar në atë kohë, ishte po aq skeptik. “Ajo që më tronditi ishte kur një ushtrim dështoi të gjente një autobus shkollor të verdhë,” Lukasik kujtoi në një email. “Ishte krejtësisht budallallëk: zona ishte shumë e madhe dhe gjasat për t’u dhënë zonë të lirë në BRSS ishin shumë të vogla”

Satelitët dhe metodat e tjera teknologjike të monitorimit do të ishin shumë më të besueshme për zbulimin e punës bërthamore, tha Lukasik.

Nëse shqetësimet teknike nuk sollën përfundimin e programit, atëherë fati i keq e bëri këtë.

Në prill të vitit 1967, në mes të një stërvitje të Cloud Gap, një helikopter që kryente një inspektim shembull u rrëzua në malet e Santa Rita të Arizonës, duke vrarë disa anëtarë të ekuipazhit. Menjëherë pas rrëzimit, administrata Johnson vendosi të përfundojë programin, duke lënë pa përgjigje çështjen e efektivitetit të inspektimeve në terren.

Ndërkohë që fokusi tani është zhvendosur nga Bashkimi Sovjetik në Korenë e Veriut, pyetja mbetet e rëndësishme: A munden inspektimet në terren të sigurojnë që një vend tjetër ka hequr dorë nga armët e veta bërthamore?

“Është një episod interesant, me vlerë për të parë,” shkroi Steven Aftergood nga Federata e Shkencëtarëve Amerikanë në një email kur u pyet për rëndësinë e Cloud Gap në Korenë e Veriut. “Një program pasardhës sot do të kishte mjete më të sofistikuara të disponueshme si për zbulimin e materialeve bërthamore dhe për mbrojtjen e informacionit të ndjeshëm të projektimit”.

Ndërsa ekzistenca e Cloud Gap ishte e njohur, zbulimet e tij u mbajtën sekret për dekada të tëra. Shumë prej të dhënave u liruan vetëm pak vite më parë si përgjigje ndaj një kërkese për lirinë e informacionit të paraqitur nga Aftergood.

Ish-sekretari i mbrojtjes, Harold Brown, i cili shërbeu në një pozitë të lartë në Pentagon gjatë kohës që u zhvillua Cloud Gap, beson se vështirësia qendrore e verifikimit mbetet e pandryshuar, edhe pse metodat për inspektimet në vend janë përmirësuar.

“Pyetja ishte gjithmonë kur (dhe sidomos si dhe nëse) do të lejohej aksesi,” shkroi ai në një email. “Kjo është ende pyetja”./Foreign Policy – Lexo.al/e.e