Anëtarët kryesorë të Social Demokratëve të Gjermanisë (SPD) folën për një aleancë tre palëshe të krahut të majtë si një alternativë ndaj “koalicionit të madh” me konservatorët e kancelares Angela Merkel në fundjavë.

Trazirat brenda SPD-së kanë hedhur dyshime mbi të ardhmen e qeverisë në ekonominë më të madhe të Europës pasi shefi i partisë u largua për shkak të rezultateve të zgjedhjeve rajonale dhe europiane.

Disa nga figurat më të larta të SPD-së u vendosën në një lidhje me të gjelbërit e ringjallur, të cilët madje i kapërcyen konservatorët në disa sondazhe të opinionit dhe Majtën radikale, një parti pasuese në komunistët e Gjermanisë Lindore.

Malu Dreyer, një nga tre udhëheqësit kujdestar të SPD, tha se : “Ne kemi nevojë për konstelacione të tjera për të rritur besueshmërinë tonë. Një mundësi është sigurisht një koalicion i SPD-së, të Gjelbërve dhe të Majtës.

Në zgjedhjet europiane, SPD arriti në vendin e tretë me vetëm 15.8% të votave, 11 pikë më prapa të Gjelbërve, kjo për herë të parë ndonjëherë në zgjedhje kombëtare. Që atëherë, ajo ka rënë në 12% në sondazhet e opinionit.

Të tre partitë po përpiqen gjithashtu të krijojnë një koalicion të majtë në shtetin e Bremenit, ndonëse konservatorët e krishterë demokratë (CDU) fituan shumicën e votave.