Ne priremi të mendojmë se bota nuk është aq e madhe dhe se çdo pëllëmbë e saj është shkelur nga dikush. Por kjo nuk është plotësisht e vërtetë. Ka akoma disa vende që nuk janë vizituar ende nga njeriu. Le të shohim disa prej tyre.

1) Gangkhar Puensum

Është mali më i lartë në Butan, dhe emri i tij do të thotë “Maja e bardhë e tre vëllezërve shpirtërorë”. Nuk është ngjitur akoma për shkak të kushteve të ashpra ekstreme, duke qenë përpjekja e fundit në vitin 1986. Dhe nuk do të ketë më përpjekje për shkak se është ndaluar në vitin 1994.

2) Shkretëtira e Namibit

Është një shkretëtirë bregdetare në Afrikën jugore, emri i së cilës do të thotë “vend i madh”. Ajo ka vetëm mesatarisht 2 mm shi në vit. Ka disa grupe baritore indigjene që rriten në të dhe strehon specie endemike më shumë se çdo shkretëtirë tjetër në botë.

3) Cenotes Yucatan

Një Cenote është një gropë natyrore që rezulton nga rrëzimi i shtratit të gurit gëlqeror që ekspozon nëntokën. Shumica e tyre janë nënujore, kështu që është jashtëzakonisht e vështirë për t’i arritur. Mund të imagjinojmë se ato mund të jenë spektakolare. Në kohët e lashta njerëzit I përdorën për sakrificat e shenjta.

4) Republika Sibe e Sylas

Ju mund ta gjeni atë mbi rrethin artik që përfaqëson 20% të territorit rus, madhësia e saj është 3,287 miljon km². Por është aq e ftohtë dhe e ngrirë, me temperatura nën 40ºF, se askush nuk ka qenë në gjendje të qëndrojë atje.

5) Parku Kombëtar Tsingy de Bemaraha

Është e vendosur në rajonin Melaky, Madagaskar. Emri i saj do të thotë “Ku nuk mund të ecni zbathur” dhe kur shikoni peizazhin, nuk keni nevojë të jeni shumë të zgjuar për të kuptuar pse. Është shtëpia e një numri jashtëzakonisht të madh të llojeve endemike të bimëve dhe kafshëve që jetojnë nën kushte ekstreme.

6) Hendeku Mariana

Ndodhet në Oqeanin Paqësor perëndimor dhe ka pikën më të thellë natyrore në botë mbi 36.000 këmbë, madje edhe më shumë se lartësia e malit Everest. Prej vitit 2009, ai njihet si Monumenti Kombëtar i Shteteve të Bashkuara. E vetmja gjë që jeton atje deri në këtë moment janë Xenofoforë.

7) Malet e Stilit

Këto janë një varg malor në Papua Guinea e Re perëndimore me gamën më të madhe të lagështisë së planetit. Këtu mund të gjeni edhe murin e pashkelur Hindenburg, në të cilin u krijua një ekosistem i ri me shumë specie të reja që mund të gjenden vetëm këtu.

8) Ishulli i Veriut Sentinel

Është një nga Ishujt Andaman, nën juridiksionin e Indisë, shtëpia e Sentineles, një popull që ka hedhur poshtë çdo kontakt me botën e jashtme. Ata nuk janë shumë miqësor. Pra, nëse përpiqesh të shkosh atje ose thjesht të afrosh në këtë ishull, me siguri do të përfundosh me një shigjetë në kokën tënde.

9) Vale do Javari, Brazil

Kjo luginë është një nga territoret më të mëdha indigjene në Brazil, e quajtur sipas lumit Javari në Amazon. Ajo mban rreth 3.000 indigjenë nga 14 fiset që ende nuk përdorin rrota. Dhe i vetmi kontakt që kanë pasur me jetën moderne ka qenë një aksident avioni para pak ditësh.

10) Grenlandë

Disa vende të këtyre 800,000,000 kilometra katrorë janë ende të paprekura, pjesërisht për shkak se është shumë e madhe dhe pjesërisht sepse është e mbuluar kryesisht në akull duke qenë 3200 metra e trashë në disa pika. Edhe pse popullsia e saj nuk është aq e madhe, ata as që kanë tentuar të zgjerohen.